Photoshop ja Illustrator -mitä minun tulisi oppia?
Kumman ohjelman sinä haluaisit hallita? Kerron tässä blogissani hieman tarkemmin ohjelmien eri ominaisuuksista ja keille ne on tarkoitettu. Ehkä löydät jotain, mitä sinä haluat oppia.
Photoshop- ja Illustrator -ohjelmat ovat niin monipuolisia, että koko elinikä ei riitä kummankaan ohjelman kokonaisvaltaiseen hallintaan. Koulutuspakettejani pystyy räätälöimää itselleen sopivaksi. Voit sisällyttää mukaan ne asiat, jotka tarvitset ja karsia ne, joilla ei ole sinulle merkitystä. Mutta mistä tietää, mitä ne pitäisi olla? On hankala koota pakettia, jos ei tiedä, mitä kaikkea ohjelma tarjoaa. Lue lisää niin tiedät!
Kenelle?
Parhaan hyödyn Photoshop -ohjelmasta saavat piirtämisen, markkinoinnin, omien tuotekuvien sekä somevideoiden parissa työskentelevät yrittäjät (ja tietysti yksityishenkilötkin). Illustrator taas soveltuu parhaiten grafiikan tekoon, kuvien vektorointiin, markkinointimateriaalin koostoon taikka logon suunnitteluun.
Koulutuspakettieni hinnat ja sisällöt löydät täältä!
Piirtäminen
Maalaaminen ja piirtäminen paperille on monelle taiteilijalle tuttua. Maalaus skannataan tai kuvataan ja siitä tehdään tuotteita ja printtejä. Mutta mitä jos tekisitkin tuotteen alusta alkaen koneella. Nykyään on saatavilla hyvin laadukkaita piirtopöytiä ja jopa piirtonäyttöjä, joilla yhdessä Photoshopin ja/tai Illustartorin avulla pystyy piirtämään ja maalaamaan yhtä luonnollisesti kuin paperillekin. SILLÄ EROLLA, että virheelliset siveltimen vedot pystyy peruuttamaan, kaikkea tekemääsi pystyy värjäämään uudestaan ja siirtämään eri kohtaan teoksessa. Kummatkin ohjelmat soveltuvat tähän tarkoitukseen, mutta Photoshop ehkä enemmän, sillä siinä on laaja valmis sivellin valikoima. Toisaalta taas Illustratorissa voit luoda itse siveltimiä vaikka omista vesiväri kuvista.
Markkinointi
Markkinoinnin parissa työskentelee sekä alan ammattilaisia sekä yksinyrittäjiä, jotka tekevät oman yrityksensä markkinointi materiaalit itse. Vaikka en suosittelekaan yrittäjän tekevän tee-se-itse -logoa ja -mainoksia vailla alan kokemusta, on kuitenkin joissain tapauksissa oman materiaalin muokkaaminen tai mainoksen itse koostaminen kannattavaa. Kun yrityksellä on jo ammattilaisen suunnittelema logo ja graafinen ilme (kuvia, grafiikkaa, värit ja fontit), on niistä helppo koota somekuvia, lehtimainoksia, postereita ja muita tulosteita. Mainoksen koostoon ovat molemmat ohjelmat toimivia, mutta Photoshopissa pystyy editoimaan kuvamateriaalia tarvittaessa. Kuvia pystyy Photoshopissa muuntamaan ja yhdistelemään toisiinsa kun taas Illustrator on enemmän leikkaa-liimaa-koosto- ohjelma. Paitsi, jos grafiikat ovat alumperinkin tehty Illustratoriin sopivaan vektorimuotoon, jolloin niitä pystyy muokkaamaan Illustratorissa.
Tekstinkäsittely ja taitto on mainoksia tehdessä hyvä taito myös osata kummassakin ohjelmassa. Jos tekstiä on paljon, suosittelen koostoon Illustratoria, jonka taittoominaisuudet ovat paremmat. Kumpaankin ohjemaan saa ladattua netistä fontteja ja niitä pystyy muokkaamaan ja luomaan omiakin.
Tuotekuvat ja valokuvaus
Niille, jotka kuvaavat omia tuotekuviaan, kuvanmuokkausohjelma on lähes pakollinen. Valotuksen ja valkotasapainon korjailu onnistuu Photoshopilla. Tuotteista saa myös paljon myyvemmät lisäämällä kontrastia ja korostamalla värejä. Kuvista saa pois häiritsevät roskat, naarmut tai sormenjäljet ”photoshoppaamalla”, eli siis käyttämällä Photoshopin legendaarista korjaustyökalua. Taustan poisto eli syvääminen on myös aika usein tuotekuvissa suositeltavaa ennen verkkokauppaan laittamista, joten se kannattaa ainakin laittaa opetuslistalle.
Jos kuvaat tuotteesi järjestelmäkameralla, vaihda samantien tallennusasetukseksi RAW-muoto JPG:n tilalle ja siihen ohjelma, jolla saa RAW muodot auki. Muunmuassa Photoshopilla saa RAW muodot auki sekä vielä muokattua niitä. Tämä on kultaakin arvokkaampi ominaisuus, sillä RAW -muodon laatu ja muokaus mahdollisuudet on sata kertaa paremmat kuin JPG:n.
Vektorointi
Olet varmasti kuullut jostain ”pitää olla vektorimuoto” tai ”kuinka vektori muotoinen kuva ei pikselöidy ja laatu säilyy”. KYLLÄ! Pitää paikkansa! Illustator on vektoriohjelma, jolla saat tehtyä vektoria sekä avattua muiden lähettämät vektoritiedostot vektorimuodossa. Pikseli valokuvia ja grafiikkaa pystyy myös vektoroimaan Illustratorissa, jolloin niistä pystyy tekemään suurtulosteita ja kaiverruksia. En kuitenkaan suosittele Illustratoria pelkästään vektorointi ominaisuutensa vuoksi, jollet käytä vektorimuotoa usein. Suosittelen vektoriohjelmaa niille yrittäjille, jotka säännöllisesti työskentelevät yritysten kanssa, jotka vaativat vektorimuotoisia tiedostoja. Näitä ovat mm. suurtuloste-, paitapaino-, brodeeraus- tai kaiverruskone-yritykset. Jos olet vain vailla muutaman kuvan vektorointia, voin vektoroida sen puolestasi, niin sinun ei tarvitse ostaa kallista ohjelmaa pelkästään sen takia 🙂
Videon editointi
Photoshop CS6 eteenpäin on ollut mahdollista editoida videoita tai tehdä omista kuvista animoidut videot. Kauhean monimutkaisia efektejä tai maskauksia ei tällä voi tehdä, mutta sopii todella hyvin somevideoiden tai vblogin editoimiseen. Laatu ja editointi mahdollisuudet ovat monta kertaa paremmat kuin ilmaisohjelmissa.
Jätä kommentti