Someen ladattavien kuvien yleisimmät virheet ja kuinka vältät ne
Olet tehnyt hienon tekstin someen tai blogiin ja haluat liittää mukaan kuvan. Onneksi sinulla on kännykässäsi kamera. On ihan ymmärrettävää ettet joka päivä/viikko juokse ammattilaisen pakeilla ottamamassa studiossa kuvaa urheuilujuomastasi taikka päivänkakkarasta. Onneksi nykyään monella on älypuhelimessaan suhteellisen hyvä kamera, jolla saa otettua some tarkoitukseen riittävän hyviä kuvia. Mutta miksi kilpailijan kännykällä ottamat blogikuvat ovat silti paremman näköisiä kuin omani?
Syy saattaa löytyä näistä yleisimmistä aloittelijan virheistä, joiska itsekin olen joskus kantapään kautta oppinut. Olen listannut 5 yleisintä virhettä, joita hätäpäissään taikka kokemattomuuttaan saattaa tehdä kuvaa ottaessaan. Kerron myös, miten helposti voit nämä välttää ja saada nättejä kuvia pikku kikoin. Esimerkkikuvissa on koirani lelunalle, jonka palkkasin mallikseni. Kuvat on otettu omalla kännykällä (LGV 10, 16MP-kamera) eikä niitä ole editoitu jälkikäteen. Tulevissa blogipostauksessa opetan näiden kuvien perusmuokkauksen ilmaisohjelmilla.
1.Vastavalo
Haluat kuvaan lisää valoa, joten asetat tavaran tai henkiölön ikkunan tai lampun eteen. Lopputuloksena on tumma siluetti häikäisevän vaalean taustaa vasten eikä yksityskohta erota. Jos tavoitteenasi ei ollut tehdä varjo siluettia, siirry itse kuvattavan viereen niin, että valo tulee sivulta -ei edestä.
Käytä valonlähdettä hyväksi ja tarvittaessa valaise kohteen tummempi kylki HEIJASTAMALLA tulevaa valoa esimerkiksi peilillä, valkoisella laajalla pinnalla (kartonki/valkokangas yms.) tai valokuvaukseen tarkoitetulla ”reflellä”. Itselleä oli heijastepintana ylimääräinen valkoinen kaapin ovi ja valonlähteenä ikkuna.
Alla olevista kuvista näet eron heijastetta käytettäessä ja ilman sitä.
2. Valkotasapaino heittää häränpyllyä
Onko kuva liian sininen tai oranssi? Näyttääkö tuote väärän väriseltä? Sinulla on valkotasapaino väärin. Riippuen puhelinmallista taikka kamerasta, on olemassa valmiita esiasetuksia eri värisille valoille. Yleensä ne ovat päivänvalo (aurinko), sisävalo (hehkulamppu), loisteputkivalo (pitkän mallinen lamppu) ja automaattinen (AUTO). Ennen kuvan ottoa kokeile näitä asetuksia nähdäksesi, mikä niistä on luonnollisin. Ammattikameroissa kannattaa mitata valkotasapaino manuaalisesti. Kännyköissä ei tietääkseni pysty tekemään tätä, joten vaihtoehdot ovat rajalliset. Pyri siis valitsemaan luonnollisimman värinen vaihtoehto, joka yleensä on luonnonvalo.
Toinen ERITTÄIN todennäköinen syy kuvan outoon väritykseen on, että sinulla on kuvaustilanteessa useampaa eri väristä valonlähdettä. Tässä siitä esimerkki:
Kuvan ottohetkellä olen sisätiloissa ja valinnut ”sisävalo” asetuksen. Ikkunasta tulee luonnon sinertävää valoa vasemmalta ja samanaikaisesti kattovalo tuo oranssia valoa oikealle. Kuvasta tulee tällöin sinioranssi hirviö, jota ei pelasta kunnolla edes photoshoppi. Sinun on päätettävä kumpaa valoa käytät ja poistettava toinen valonlähde. Vaihda valon lämpötila asetus sen mukaan kumman valon valitsit. Tässä tapauksessa saadakseni onnistuneen kuvan sammutin kattovalon, valitsin ”aurinko” asetuksen ja käytin lisäksi heijastavaa pintaa lisävalon saamiseksi.
3. SALAMA!
Salama! Hyvä renki, mutta huono isäntä. Heh, keksin tuon juuri äsken. Erilliset ammattilaisten salamat ovat tietysti oma lukunsa. Mutta kameran oma ”suoraan edestä” -valaiseva salama tekee tuotteesta/henkilöstä ylivalottuneen, punasilmäisen taikka tasapaksun lätyn. ÄLÄ siis käytä salamaa ellet sitten yritä ottaa pimeässä metsässä isojalasta kuvaa.
Mutta mitä tehdä jos huoneessa ei ole tarpeeksi valoa ja kuvasta tulee tumma? Jos auringonvaloa ei ole saatavilla, kerää 3 pöytälampua yhden pöydän ympärille ja kokoa oma kotistudio.
- Peitä ikkunat.
- Laita jokin nätti yksivärinen pöytäliina ja aseta pöytä esimeksiksi valkoisen seinää vasten.
- Yksi lamppu valaisee oikealta, päävalo.
- Toinen vasemmalta vähän himmeämmin, tasoittaen sävyeroja.
- Kolmas valaisee taustaseinän taikka kohteen takapuolta tai hiuksia. Kolmannen valon tehtävä on erottaa kohde taustasta, kokeile kumpi näyttää paremmalta.
- TADAA… ”ammattimaisen” kolmipistevalaisun pikakurssi käyty.
4. Rajaus rajaa raajoja
Älä rajaa ihmisten tai eläinten raajoja poikki miten sattuu. Nilkoista, polvista ja kaulasta rajaaminen näyttää luonnottomalta. Kiinnitä huomiota rajaukseen jo kuvan otto vaiheessa, mutta hätätapauksessa puhelimessa yleensä löytyy ”kuvanmuokkaus”- toiminto, josta pystyy rajaamaan kuvaa uudestaan, mutta valitettavasti vain pienempään suuntaan.
Oikeanpuoleisesta esimerkki kuvasta näet sallitut rajaus vaihtoehdot: Kuvalähde: yle.fi
5. Sommittelu
Asetteletko aina kuvattavan kohteen keskelle kuvaa? Lopputuloksesta tulee dynaamisempi ja silmälle miellyttävämpi, kun kohde asetettaan keskipisteen sijaan ns. kultaiseen leikkaukseen? Se tarkoittaa, että kuvan hallitsevin elementti sijoitetaan matemaattisesti tiettyyn kohtaan. Sinun ei tarvitse kuitenkaan laskea laskimella ja mittanauhalla oikeaa ”sweetspottia”. Riittää, että asetat kohteen hieman vasemmalle tai oikealle. Älä myöskään sijoita esim. auringonlaskun horisonttilinjaa keskelle vaan hieman alemmas tai ylemmäs. Katsojan katse kiinnittyy automaattisesti tähän ”sweetspottiin” ja se jää myös mieleen helpommin. Esimerkki kuvista näkyy leikkauslinjat, joiden leikkauspisteessä kohteen tärkein kohta tulisi olla.
Mitä kaikkea löytyy kohteen taustalla? Valitse kuvattava paikka tarkoin, jottei taustalle ole liikaa huomiota kiinnittäviä asioita. Tarkasta myös ettei taustalle ole mitään asiaan kuulumatonta esinettä. Ei olisi ensimmäinen kerta, kun itse jaan kuvan, josta myöhemmin huomaan pilkottavan jotain noloa. Kröhöm… hups… ps. ei oo mun 🙂
——–
Kaikista näistä vinkeistä huolimatta toivon, ettei kukaan nyt rupea näillä ohjeilla verkkokauppansa TUOTEKUVIA ottamaan itse säästääkseen kuluissa. Ammattilaisten studio-oloissa otetut kuvat erottuvat itseotetuista kuin yö ja päivä. Itseotetut tuotekuvat antavat epäammattimaisen kuvan sivustostasi, ja saavat sen näyttämään facebook kirppikseltä. Someen ja blogeihin kehotan kuitenkin lämpimästi ottamaan kuvia itsekin. Suosittelen lisäksi lukemaan Webdesign Miia Ylisen blogikirjoituksen ”8½ vinkkiä loistaviin somekuviin”, josta löytyy medianäkyvyyttä lisääviä vinkkejä kuvien käytöstä. Ja eikun kamera käteen ja kuvaamaan!
Mitä noloja valokuvaus mokia sinulle on tapahtunut? Mitä olet oppinut kantapään kautta? Jaa kokemuksesi kommenteissa.
Jätä kommentti