Mistä logo yrityksellesi?

Viimeaikoina olen nähnyt paljon erilaisia kyselyjä facebook ryhmissä: “Onko täällä edullisia logon tekijöitä? Ilmianna itsesi!”

Toki kaikki aloittavat yritykset painivat saman ongelman äärellä ja se on raha. Ilman starttirahaa on erityisen hankalaa aloittaa yritystoimintaa nollabudjetilla. Valitettavasti se ensimmäinen asia, mitä yrityksellesi tarvitset, EI OLE SIITÄ EDULLISIMMASTA PÄÄSTÄ – nimittäin logo.

Logo on yritysilmeen tärkein yksittäinen elementti. Logon avulla yrityksesi tunnistetaan ja se herättää luottamusta ja ostohalun. Se on graafisen ulkoasun, brändäyksen, markkinointimateriaalin ja nettisivujen suurin ja tärkein perusta. Siitä alkaa kaikki. Sitä ei vaihdeta helpolla. Jos et olekaan logoosi enää vuoden päästä tyytyväinen, kaikki materiaali käyntikortista, mainoksiin ja nettisivuihin, menisivät uusiksi. Älä siis tyydy väliaika ratkaisuun tai valitse sitä halvinta tekijää, vaan satsaa logosi tekijän etsintään aikaa – ja valitettavasti myös rahaa. Kun valitset tekijän huolella, tiedät että vaivalla keräämäsi eurot, oli se sitten 200€ tai 800€, eivät menneet hukkaan, vaan ja yrityksesi kasvaessa, tuottaa se sinulle saman rahan takaisin moninkertaisesti.

”Logo on yrityksen tärkein hankinta, eikä sitä tule tehdä hätiköiden ja mistä halvimmalla saa.”

Mistä sitten tietää, kuka on hyvä graafikko tekemään logosi?

Tähän ei ole yksiselitteistä vastausta. Joskus vasta valmistunut opiskelija saattaa tehdä edulliseen hintaan innokkaana ja luovana aivan mahtavan logon kun taas iso mainostoimisto tyyriiseen hintaan kiireellä ja kaavoihin kangistuneena perus tylsän logon. Mutta muutamia vinkkejä pystyn tässä sinulle luettelemaan:

1.Tutustu logon tekijään.

Katsele siis yksityisen graafikon taikka mainostoimiston portfoliota, aiempia töitä ja asiakaspalautteita. Tutustu rauhassa eri tekijöihin ja heidän tyyliinsä. Mikä tyyli miellyttää sinun ja ennen kaikkea kohderyhmäsi silmää? Voit pyytää hintatarjousta useammasta paikasta, haastatella tekijää ja kertoa toiveistasi ja tavoitteistasi. Tässä kohtaa, jos huomaat kommunikaatiossa ongelmia, kannattaa luottaa vaistoosi ja valita toinen tekijä. Kokematon tai aloitteleva tekijä paljastuu usein vasta haastateltaessa, ja voit pohtia, onko hänen tarjoamansa edullinen hinta aikasi ja rahojesi arvoista, jos et voi täysin luottaa tekijän ammattitaitoon.

2.Vertaile hintoja

Eri graafikot ja mainostoimistot hinnoittelevat palvelunsa eri tavalla. Tarjouspaketteihin ei välttämättä sisälly kaikki se, mitä tarvitset. Joskus edulliset logo paketit saattavat sisältää vain yhden luonnoksen tai ovat itse asiassa suoraan kuvapankkilogo sivuilta otettuja. Logon tulisi olla uniikki ja originaali ja lisenssin tulisi olla yksin asiakkaalla. Kuvapankkeja käyttämällä näin ei luonollisesti ole, etkä voi olla varma, onko sama logo jo jollain kilpailijallasi. “Liian hyvää ollakseen totta” -sanonta pätee myös logon hinnoissa. Selvitä siis, mitä hintaan sisältyy ennen ostopäätöksen tekemistä.

“Liian hyvää ollakseen totta” -sanonta pätee myös logon hinnoissa.

Kysy graafikolta ainakin seuraavat asiat:

-Tuleehan logo vektorimuodossa?

Tämä on ehdoton!!! Jos tekijällä ei ole vektorigrafiikka ohjelmaa, ja silti haluat työn juuri häneltä, selvitä mistä ja millä hinnalla työn pystyy vektoroimaan muualla. (Ps. Minulta voi kysyä vektorointi apua -heh)

-Mistä hankit logoon fontit?

Logon fontti voi olla itse tehty tai se voi olla kokonaan tai osittain valmiista fonteista koostettu. Tässä kohtaa on hyvä selvittää, tuleeko lisäkustannuksia ammattimaisten fonttipalveluiden kuten esim. MyFonts tai FontFont fonttien käytöstä. Nämä tarjoavat usein parempia ja uniikempia fontti vaihtoehtoja kuin ilmaispalveluiden kirjavat viidakot, mutta eivät ole välttämättömyys hyvälle logolle. Oletko valmis maksamaan extraa uniikimmasta fontista vai sisältyykö ne jo hintaan?

-Kuinka monta eri luonnos versiota hintaan sisältyy?

Monissa mainostoimistojen logo paketeissa on eri määrä luonnos versioita, mitä hintapakettiin kuuluu. On kuitenkin muistettava, että vaikka yhden version paketti olisi se halvin, harvoin ammattitaitoinen ja kohderyhmää puhutteleva logo syntyy ekalla, tokalla tai välttämättä kuudennellakaan versiolla. Mieti siis tarkkaan, haluatko laittaa rahasi ja yrityksesi tulevaisuuden vain yhden kortin (lue: version) varaan.

-Tuleehan logostani eri variaatioita ja tiedostomuotoja?

Logostasi tulisi olla vähintään kolme eri versiota: perus, mustavalkoinen ja vastavärinen versio. Vastaväri tarkoittaa sitä, että jos logo on esim. normaalisti musta/tumma, tulisi siitä olla valkoinen versio, jota pystyy käyttämään tumman taustan päällä. Logo tulisi myös aina saada alkuperäisessä vektorimuodossa ja vähintään png, pdf ja jpg muodossa eri kokoisina tiedostoina. Lisäksi jos logoon kuuluu liikemerkki eli jokin graafinen elementti, tulisi siitäkin saada itsekseen yhtä monta versiota kuin koko logostakin.

-Kuka tekee taustatyön?

Logon yksi hintaan vaikuttavista asioista on kunnollinen taustatyö. Yrittäjänä olet tietysti velvollinen pohtimaan itse oman yrityksesi arvot, -KOHDERYHMÄN,  toimintaperiaatteet, perusfilosofian ja niin edelleen, joiden perusteella graafikko saa hyvän yleiskuvan yrityksestäsi ja pystyy tekemään yritystäsi vastaavan ja kohderyhmää puhuttelevan logon. Kohderyhmäanalyysi on yleensä yrittäjän tai isomman markkinointitoimiston heiniä, riippuen siitä oletko valmis tekemään sen itse vai maksatko ammattilaiselle?

”Kohderyhmäanalyysi on yleensä yrittäjän tai isomman markkinointitoimiston heiniä…”

Graafikon taustatyö on on kuitenkin erilaista. Logoa tehdessä graafikko tutustuu yrityksesi muihin kilpailijoihin: heidän logoihin, ulkoasuun ja väreihin. Näin varmistetaan, ettei yritystäsi sekoiteta pahimpaan kilpailijaasi ja erotut massasta. Myös kohderyhmään tutustuminen on graafikolle tärkeää. Mitkä muodot, fontit ja värit puhuttelevat juuri sinun asiakkaitasi? Varmista, millainen taustatyö harkitsemaasi logotarjoukseen kuuluu. Välttämättä aloitteleva graafikko, ei ole tajunnut hinnoitella tätä työvaihetta. Logosi tulee aina ensisijaisesti suunnitella asiakkaasi ehdoilla, ei miellyttämään sinun silmääsi.

3. Mikä on aikataulu?

Hyvillä tekijöillä saattaa olla pitkätkin jonot, eikä logoa tehdä todellakaan parissa päivässä. Jos logo pakettiin kuuluu monta versio kierrosta, saattaa logon tekemiseen mennä 3-4 viikkoa. Eri logo versioita tulee pohtia ja miettiä rauhassa. Älä ota graafikkoa, joka toimii tuntihinnalla, varsinkaan jos aikarajoista ja deadlineista ei olla sovittu. Sopikaa selvät aikataulut ja milloin logon tulisi viimeistään olla valmis. Logoa ei tule tehdä kiireellä, oli sitten mitkä messut tulossa seuraavana viikonloppuna.

______________________
Ei ole pakko ostaa minulta.

En ole tässä tyrkyttämässä itseäni vaan antamassa sinulle vinkkejä. Valitse se mainostoimisto tai graafikko jonka tyyli, aikataulu ja hinta sopivat juuri sinulle. Tee valinta kuitenkin huolella! “Tee se itse”- ratkaisu, ei myöskään ole välttämättä hyvä vaihtoehto. Usein kompastuskiveksi muodostuu puutteelliset ohjelmistot tai se, että keskittyy liikaa tekemään logoa itselleen ja unohtaa kohderyhmänsä. Jopa graafikot usein turvautuvat muiden apuun ja mielipiteisiin tullessaan sokeaksi omalle logolleen.

“Tee se itse”- ratkaisu, ei myöskään välttämättä ole hyvä idea.

Liian usein minulle tulee asiakkaita, joiden logosta ei ole olemassa kuin pieni jpg versio. Tämän lisäksi ne ovat usein ilmaisfonteilla koottuja ja geneerisen näköisiä. Tämän nähdessäni minulle tekee jopa pahaa suunnitella heille mainokset tai käyntikortit, koska tiedän, että he joutuvat tekemään jossain vaiheessa koko sopan uudestaan logon vaihtuessa. Haluan tällä blogikirjoituksellani estää tai edes vähentää vastaavien tilanteiden syntymistä. Ole kiltti, äläkä sorru nopeaan hätäratkaisuun vaan anna logollesi aikaa.

Toivottavasti tästä oli sinulle apua. Onnea sen oikean graafikon etsintään!