KÄYNTIKORTTIEN ERI PAINOTEKNIIKAT

Painotekniikoiden kehittyessä käyntikortin ainutlaatuisuus ei ole enää niin paljon kiinni hyvästä graafikosta kuin ennen. Totta kai käyntikortin graafinen ulkoasu on tärkeä, mutta sen lisäksi on monta muuta tapaa erottua massasta.
Haastattelen tässä blogissa Emilia Lehtilää – asiakasedustajaa Prigi Oy:sta – ja selvitän, mitä erilaisia painotekniikoita ja kikkoja nykyään on käytössä.

Eri painotekniikat

Painotaloissa on usein käytössä monta eri painotekniikkaa. Vieläkin käytetään vanhaa klassista Letterpress-tekniikkaa, jolla tehdään kohokuvioisia ja syvättyjä painotuotteita. Tällä saa käsin kosketeltavan kolmiulotteisen tuntuman esim. tekstiin tai logoon.

Pitkän aikaa on myös ollut käytössä foliointi, eli tekniikka, jossa painotuotteen pintaan kiinnitetään metalli- tai värikalvo pinta. Tämä saa kuvan tai tekstit kimaltamaan, mikä on esim. joulukorttien teksteissä hyvin tuttu näky. Mutta tämä toimii todella hyvin myös käyntikorteissa.

Folioinnilla esim. saa pronssi-, hopea- tai kultapäällysteen kirjaimiin tai kuvioihin.

Toinen tapa saada teksti kiiltämään on käyttää karheaa tai samettista paperia, johon painetaan teksti tai kuvio. Painoväri tuo tasaisen kiiltävän pinnan, joten se näyttää karkealla paperilla siltä, kuin se kohta kiiltäisi valon osuessa siihen. Tällä tavoin voi painaa myös mustaa väriä mustalle paperille tai valkoista väriä valkoiselle paperille! Painovärin kohdat kiiltävät ja teksti erottuu selkeästi vaikka painoväri ja paperin väri on sama. Prigissä painetaan myös ensimmäisenä Turussa valkoista väriä kustannustehokkaasti. Voit painaa valkoista tekstiä tai logosi esim. värilliselle tai mustalle erikoispaperille.

Musta väri mustalla paperilla erottuu valoa vasten kunhan paperin pinta on karhea.

Paperit

Nyt kun päästiin eri papereihin: valikoima on huikea. Perus halvan paperin sijaan pystyt valitsemaan eri paksuisia, tuntuisia ja värisiä papereita. Halvin paperi saa hyvänkin grafiikan näyttämään pliisulta, kun taas laadukas ja paksu paperi saa värit eloon. Paperin sormituntumalla on myös merkitystä. Paperi voi olla röpölöinen, samettisen silkkinen tai se voi olla kierrätysmateriaalista tehty. Myös puulevystä saa tehtyä käyntikortteja, mutta on muistettava, että puu elää ja sen vuoksi ajan kanssa tulee käyntikorteista kaarevia. Mutta sekin on omalaatuinen erityispiirre. Joissain papereissa on jopa kimalle hilettä itsessään! Vaihtoehtoja löytyy paljon ja voit valita juuri sinun brändiisi ja arvoihisi sopivan paperin. Ite valitsin mustan Plike-paperin, joka on tosi samettinen kosketella. Sormituntuman lisäksi siihen painettu musta teksti erottuu hyvin, koska painovärin ja paperin pinnan ero on suuri.

Paperivaihtoehtoja on monenlaisia.

Uusia innovaatioita

Prigillä on kehitelty aivan uusi innovaatio: Edgeprint. Sillä voidaan värjätä painotuotteiden reunat esim. räiskyvän kirkkailla huomioväreillä, helmiäismustalla tai vaikka kultavärillä. Itse otin omiin käyntikortteihin kirkkaan oranssin reunavärin ja voin sanoa, että se antaa heti samalla leikkisän, mutta myös ammattimaisen säväyksen mustavalkoiseen korttiin.

reunaprintti

Prigi on tällä hetkellä ainut paikka, jolta saa reunaväriä.

Prigin kehittämä Liveprint tuo myös aivan uuden digitaalisen ulottuvuuden painotuotteisiin. Liveprint-sovelluksella pystyy älylaitteella osoittamaan tagia painotuotteessa ja painotuote herää eloon ruudulla. Monikanavainen markkinointi on näin mahdollista ja toimii käyntikortin lisäksi flyereissa tai julisteissa. Tätä olisi joskus hauska kokeilla, varsinkin kun oma yritykseni tekee myös videoita ja efektejä, joten se sopisi hyvin yritykseni brändiin.

Muoto

Vaikka perinteisesti käyntikortti on suunnilleen kokoa 90mmx50mm, on erikoisemmat koot ja muodot yleistyneet. Neliö tai ympyrän muotoiset käyntikortit ovat hyvin omalaatuisia ja jäävät takuulla mieleen. Itse pyöristytin oman käyntikorttini reunat, jolloin omani on myös normaalista poikkeava. Nykyään painotekniikalla pystytään tekemään minkä muotoisia tuotteita tahansa, joten esim. soikion, T:n tai kukan muotoinen käyntikortti on täysin mahdollinen.


painotekniikoita 

Mitkä on yleisimmät teiltä tilatut erikoisuudet?

Emilia Lehtilä:

“Yleisemmin tehtyjä erikoisuuksia on tuo foliointi ja nykyään reunavärjäysten määrä myös kasvaa koko ajan. Välillä halutaan leikitellä myös erilaisilla muodoilla. Ja vaikka soft touch-laminointi on ollut kauan, halutaan sitä edelleen :)”

Mikä on sinusta edullinen kikka, jolla saa perus käyntikortit näyttämään omaperäisiltä?
“Folioinnilla saa hienoa jälkeä suhteellisen edullisesti määrästä riippuen. Samoin, jos kortista tehdään poikkeavan kokoinen. Paperilaaduilla saa myös erikoisuutta -paperista riippuen suhteellisen edullisesti.”

Mikä on suosituin paperi?
“Plike-paperi on kyllä suosittua ja siitä tykätään. Toiset taas haluaa tuntumaa, tai että paperissa on jotain tekstuuria. Makukysymyksiä siis ja jokaiselle paperi valitaan omien mieltymysten mukaan. ”

LYHYESTI:

”Kun vaan uskalletaan hypätä perus valkoisesta kortista johonkin muuhun, niin se jättää paljon suuremman muistijäljen”

Itse olen todella tyytyväinen omiin käyntikortteihini, jotka Prigiltä tilasin. Painojälki on kaunista ja kimmellykset näyttäviä. Lisää kuvia heidän painotuotteistaan löytyy heidän Instagram sivuiltaan.
Opitko tästä mitään uutta? Iskikö inspiraatio teetättää uudet käyntikortit? Ota reippaasti yhteyttä Prigiin tai minuun! Autan grafiikan koostossa ja foliointia varten tarvitaan vektorimuodossa materiaali, jonka tee oikein mielelläni.

www.prigi.fi